Mondhygiëniste: specialist in mondgezondheid

Een mondhygiëniste heeft meer kennis en bevoegdheden dan een preventie assistente. Daardoor bieden wij u de meest complete mondzorg. We leggen u graag het verschil uit.           

Mondhygiënisten zijn hbo-opgeleide paramedici die voortdurend aan de kwaliteitseisen worden getoetst. We volgden een drie- of vierjarige hbo-opleiding, voordat we ons diploma haalden. Onze taken zijn allereerst gericht op preventie: het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit. Daarnaast is de mondhygiëniste gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis. Ook mag de mondhygiëniste kleine gaatjes boren en vullen. Dit maakt deel uit van de behandelingen gericht op genezing. Deze combinatie van taken maakt de mondhygiëniste specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid.

Een preventie assistente is een tandartsassistente die een extra cursus van 10 dagen heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen boven het tandvlees. Ook kan zij een aantal preventieve taken uitvoeren om tandvleesproblemen en het ontstaan van gaatjes te voorkomen.

Kortom, het werk van de mondhygiëniste begint waar het werk van de preventie assistente ophoudt.