Invloed van roken op uw mondgezondheid

Roken is niet alleen schadelijk voor uw longen, hart en vaten, maar ook voor uw mondgezondheid. Door de schadelijke stoffen verkleuren uw tanden, ontstaat meer tandplak en u heeft meer kans op tandvleesontstekingen. Ook aandoeningen als parodontitis komen bij rokers vaker voor. Stopt u met roken, dan ziet u na enkele weken al verbetering in uw mond.

Ontsteking vaak niet opgemerkt

Rokers hebben drie tot zes keer meer kans om parodontitis te krijgen. Dit komt vooral doordat nicotine de bloedvaten in het tandvlees vernauwt. De bloedcellen die afweerstoffen aanvoeren kunnen daardoor het tandvlees minder goed bereiken. Ook neemt uw afweer door stoffen uit de sigaret af. Door de vernauwing van de bloedvaten bloedt het tandvlees van rokers minder snel. Een ontsteking merkt u daardoor niet gauw op. Stopt u met roken, dan krijgt u opeens last van bloedend tandvlees. Soms is de ontsteking al zo ver naar binnen geslagen dat het tandvlees niet bloedt en tanden en kiezen toch in gevaar zijn. Rokers hebben daarom een grotere kans hun tanden en kiezen te verliezen dan niet-rokers.

Stoppen met roken

Laat als roker uw mondgezondheid geregeld checken door uw mondhygiëniste. Nog beter is het natuurlijk om te stoppen met roken. Al twee tot zes weken na het stoppen zien we verbetering in uw mond. De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit. Ook zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling beter zijn. Tandvleesbloedingen kunnen na het stoppen met roken tijdelijk toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem snel verdwijnt. We helpen u daarbij graag.