Droge mond? Check uw mondgezondheid

Iedereen heeft weleens een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Vervelend wordt het als je langer last hebt van onvoldoende speeksel in je mond. Langdurige of blijvende monddroogheid kan slecht zijn voor uw gebit en mondslijmvlies.

Een tekort aan speeksel is de oorzaak van een droge mond. De speekselklieren geven bijvoorbeeld onvoldoende speeksel af. Ook kan het speeksel door verdamping uitdrogen bij ademhaling door de mond.

Onvoldoende afgifte van speeksel kan ontstaan door:
• Het gebruik van medicijnen
• Ziekten
• Bestraling

Wat zijn de gevolgen van een droge mond voor uw tanden en kiezen?

In een gezonde mond helpt speeksel uw tanden en kiezen te beschermen. Als u onvoldoende speeksel heeft, vormt tandplak zich sneller dan normaal. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes in uw tanden en kiezen. Dit gebeurt vooral wanneer u regelmatig voedsel eet of dranken drinkt waar suiker in zit. In een droge mond ontstaat de vorming van tandplak en gaatjes vooral langs de randen van het tandvlees. Hierdoor kan bovendien het tandvlees gaan ontsteken. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten. Zonder extra beschermende maatregelen gaan uw tanden en kiezen dus sneller verloren. Om het droge gevoel weg te krijgen, zuigen mensen soms op zure snoepjes. Het zuur in de snoepjes vergroot juist het ontstaan van gaatjes en tanderosie.

Hoe kunt u een droge mond behandelen?

De gevolgen van een droge mond kunt u, afhankelijk van de oorzaak, op verschillende manieren behandelen. Overleg met uw mondhygiëniste welke behandeling voor u het meest geschikt is.