Wat is het verschil tussen de preventieassistent en de mondhygiënist?

De mondhygiënist is in Nederland een HBO opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De taken die een mondhygiënist uitvoert zijn gericht op preventie, het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (gaatjes in tanden en kiezen). Zij voert daarnaast ook verzorgende behandelingen uit. Dit zijn behandelingen gericht op oppervlakkige tot uitgebreide tandvlees problematiek.

De preventieassistent behandelt patiënten met oppervlakkige tot tandvleesproblematiek. Hun taken zijn vooral gericht op het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (gaatjes in tanden en kiezen). Daarnaast voeren zij ook licht verzorgende behandelingen uit maar alleen bij patiënten met oppervlakkige tandvleesproblematiek.

De diagnose van tandvlees aandoeningen vereist beheersing van specifieke technieken en interpretatie van meetgegevens. Adequate diagnostiek, ook bij geringe tandvlees afwijkingen, heeft preventieve waarde op de langere termijn en dient daarom nauwkeurig en deskundig plaats te vinden. Het delegeren en het bewaken van de uitvoering van preventieve taken is de taak van
de mondhygiënist.

De titel mondhygiënist is een bij de wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de 3-jarige (vanaf studiejaar 2002-2003 een 4-jarige) HBO opleiding. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.